Дворецът в Балчик ще бъде представен на медийната среща на БТА

Директорът на архитектурния комплекс ще покаже "Двореца" в панела "Силата на националните инициативи"

по статията работи: Деляна Петкова | 14.05.2012 | 11:10

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик е проверка за европейското самосъзнание и на българи, и на румънци, заяви в интервю за БТА директорът на центъра Ивелина Радилова.

Повод за интервюто е участието на Радилова в Осмата световна среща на българските медии, която ще се проведе от 16 до 20 май в румънската столица Букурещ. Темата на форума тази година е "Медиите - между глобалното и регионалното".

Ще бъдат дискутирани промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др.

Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.

В рамките на форума директорът на Архитектурно-парковия комплекс ще представи "Двореца" в панела "Силата на националните инициативи".

Тя коментира, че е избрала Осмата световна среща на българските медии в Букурещ за представяне на "Двореца" преди всичко заради мястото на случването - румънската столица, където може да бъде оценена грижата за комплекса и защото срещата на българските медии е събитие без аналог по отношение на обхват, съдържание и въздействие.

Радилова коментира още, че ще бъде истинско достижение, ако "Двореца" стане забележителност и с това, че е обект, за който две нации, две страни членки на ЕС, са преодолели собственическите си чувства и са обединили усилия за неговото съхраняване като европейско богатство.

"Двореца" е сред трите най-посещавани туристически обекта в България, като през миналата година на природните и исторически забележителности в комплекса са се радвали 268 хил. туристи.

Ето и какво разказва Ивелина Радилова в интервюто на БТА:

Защо избрахте Осмата световна среща на българските медии в Букурещ, Румъния, за да представите "Двореца" като културна и туристическа дестинация?

- Преди всичко заради мястото на случването. Намирам за много удачно "Двореца" да бъде представен в румънската столица, като искрено се надявам да бъде оценено като сериозно и отговорно от румънска страна и така да се създадат предпоставки за ползотворно сътрудничество помежду ни. На второ място, срещата на българските медии е събитие без аналог по отношение на обхват, съдържание и въздействие. Намирам за уместно именно на такъв форум да бъде представена дейността на Министерството на културата, на културния център по отношение на културната ценност "Двореца".

За съжаление, голяма част от информацията за комплекса през последните години беше в контекста на споровете между Министерството на културата и Софийския университет "Св. Климент Охридски", което като чели остави в сянка реалните и хубави достижения на културен център "Двореца".

Какви са Вашите планове за развитие на "Двореца" през тази година?

- Плановете за развитие са в две насоки. Едната касае дейността на културен център "Двореца" като културна институция, а другата - развитието на архитектурно-парковия комплекс "Двореца". В първата насока целим както утвърждаване на станалите традиционни културни прояви, така и създаването на нови, уникални събития. Предстоят изключително интересни представяния, които ще съчетаят в максимална степен красотата на мястото с изкуства от различен тип - музика, танц, фотография и други.

Разширява се дейността на галерията. Една нова и много скъпа идея е реализирането на лятна читалня в "Двореца". Съвместно с Българската библиотечно-информационна асоциация създадохме проект за уникално пространство, което да съчетава традиционните библиотечни практики с приятната обстановка в кралската вила.

През тази година ще се реализира първият етап от проекта, който включва малко закрито пространство с открита тераса с места за четене, като засега ще може да се ползват предимно периодични издания, а през втория етап ще има достъп и до материали от своеобразната краеведска сбирка, която организираме.

Що се отнася до архитектурно-парковия комплекс "Двореца", усилено работим по изготвянето на План за опазване и управление. Това е амбициозно начинание, което в България до момента е реализирано само веднъж - в плана за Несебър. В тази насока си сътрудничим с Националния институт за недвижимо културно наследство, откъдето имаме пълна подкрепа.

Освен това, като институционални членове на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), имаме тесни взимоотношения с експерти от различни научни направления, които също ни съдействат.

Именно в плана за управление на "Двореца", на базата на прецизни предварителни проучвания и задълбочен анализ, ще бъдат заложени мерки и дейности, които да гарантират опазването на културната ценност и нейното адекватно представяне, популяризиране и използване.

Българска или румънска забележителност е архитектурно-парковият комплекс?

- "Двореца" със сигурност е забележителност и за българите, и за румънците, а така също и за туристите от други националности. Все пак, ако трябва да определим чия е заслугата за това, смятам, че най-правдиво би било да откроим личността на кралица Мария. Комплексът в много голяма степен е продукт на личния ѝ вкус и естетически виждания. Кралица Мария е космополитна личност, която е проявила отлична чувствителност към духа на мястото.

"Двореца" в Балчик е проверка за европейското самосъзнание и на българи, и на румънци. Внучка на кралица Виктория и на император Александър II, впоследствие румънска кралица, Мария създава творение, което напълно заслужава да се нарече европейско културно наследство и забележителност от европейско ниво.

Бих била изключително щастлива, ако "Двореца" стане забележителност и с това, че е обект, за който две нации, две страни членки на ЕС, са преодолели собственическите си чувства, отърсили са се от предразсъдъците и негативните исторически наслагвания и са обединили усилия за неговото съхраняване като европейско богатство, като място за утвърждаване на общи европейски ценности.

Проявяват ли румънските туристи интерес и колко са били те през миналата година?

- Не разполагаме с точни данни за броя им през миналата година. Всъщност, за нуждите на Плана за опазване и управление, който културният център разработва, от началото на тази година възложихме събиране на статистическа информация относно туристите. До момента резултатите сочат, че за изминалите четири месеца делът на румънските туристи, посетили обекта е, 59,5%, т.е. повече от половината посетители. В абсолютни цифри румънските туристи са 12 423 от общо 20 887 посетители. Предполагам, че през сезона тази тенденция ще се запази, като при всички положения ние ще я следим.

Какво смятате, че може да се подобри за привличането на още повече туристи в комплекса?

- "Двореца" е сред трите най-посещавани туристически обекта в България. Посещаемостта през последните 10 години бележи стабилна тенденция на нарастване, което е пряк резултат от сериозните инвестиции, които Министерство на културата правеше през това време. Известен спад в посещаемостта наблюдавахме през 2009 г. в резултат на световната икономическа криза.

През изминалата година "Двореца" е бил посетен от около 268 хил. туристи. През активния летен сезон обектът е дори пренатоварен. Смятам, че подобрения следва да се търсят най-вече в посока повишаване на качеството на предлагания туристически продукт. Посетителите остават доволни от това, което виждат, но струва ми се не и от това, което научават за "Двореца", за мястото, за неговата история.

Необходимо е прецизно да се проучат потребителските групи и на тази основа да се търси подобряване на обслужването им и предлагане на качествени изживявания.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 Алина Стефанова 14.05.2012 | 15:24
9 Алина Стефанова 14.05.2012 | 15:23
8 Алина Стефанова 14.05.2012 | 15:23
Не съм ходила в Двореца в Балчик :(
7 empty world 14.05.2012 | 11:47
"Ако нямаме реклама - това предаване го няма", беше казал навремето Тодор Колев.
6 empty world 14.05.2012 | 11:45
Малко реклама определено няма да му е излишна..
5 zlobna kobra 14.05.2012 | 11:37
Минути за реклама :)
4 Калина Галинова 14.05.2012 | 11:16
Хубаво поне, че се усещате и си я редактирахте :)
3 Калина Галинова 14.05.2012 | 10:58
2 Калина Галинова 14.05.2012 | 10:58
ОМГ! Копитали сте прессъобщението без дори да го редактирате! Верно, че ПР-ите са некадърно племе, ама айнюс, вие защо не се сетихте да приведете заглавието в нормален вид.... Не, че щяхме да се сърдим и текста със стакмистиката да не беше с 5000 повторения на "Двореца" и примерно с повече от 1 абзац.
1 Марта Иванова 14.05.2012 | 10:56
Каква е тази странна статия с елементи на реклама?

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.